جستجویابی در وب سایت ها، ابزاری برای یافتن محتواهای موجود در سایت می باشد. کاربران نیاز دارند تا بدانند که کدام بخش از صفحات دارای محتواهای ساده و کدام قسمت ها قابل کلیک می باشند.
شما می خواهید تا محتواهای جذاب و فوق العاده ای را با بازدیدکنندگان سایت خود به اشتراک بگذارید، اما اگر برای یافتن محتوا به آن ها کمک نکنید، مانند این می ماند که اصلا هیچ محتوایی در طراحی وب سایت قرار نگرفته است. هدف نهایی این می باشد که سایت خود را جذاب تر طراحی کنید و برای کاربران سایت خود پیچیده نسازید و از این رو، وب سایتی خواهید داشت که برای کاربران ارزش کلیک کردن در آن را دارد.
باید عوامل قابل کلیک در وب سایت خود را برای کاربران واضح بسازید، از این رو آن ها نیاز ندارند تا درباره اینکه آیا هر یک از عوامل موجود در طراحی سایت قابل کلیک می باشند یا خیر اندیشه نمایند، در غیر این صورت ممکن است کاربران زمانی که عواملی را در وب سایت انتخاب کردند، با موارد و محتواهایی مواجه می شوند که اصلا مورد انتظار آن ها نمی باشد. همان چنان که JAKOB NIELSON در این باره می فرماید، "زندگی به اندازه ای زمان محدودی دارد که کلیک کردن روی مواردی که نمی دانیم چه مواردی را در بر دارد و یا اصلا مطابق با اهداف ما می باشد یا خیر، به هیچ وجه ارزش ندارد."
به عبارت ساده تر می توانیم این گفته وی را در "هزینه تعاملات" خلاصه نماییم: مردم هر کلیک را معادل با هزینه هایی در نظر می گیرند و اصلا دوست ندارند تا پول های خود را برای کلیک های بیهوده در وب سایت ها هدر دهند. آن ها با دقت کلیک ها را در وب سایت ها انجام می دهند و از سایت هایی که آن ها را به کلیک های بسیار زیادی برای تحقق بخشیدن به اهداف شان مجبور می سازد، متنفر می باشند. این انزجار زمانی شدت می یابد که نتیجه حاصل از کلیک ها برای آن ها بیهوده به نظر بیاید.

وب سایت Tom’s of Maine: بیایید یک امتحانی را انجام دهیم. کدام بخش از این صفحه وب سایت قابل کلیک می باشد. وقتی که این مورد را حدس زدید به ادامه مقاله بروید تا پاسخ صحیح را بیابید.
یک عامل ضروری در جذب کلیک های بیشتر کاربران مربوط به متن استفاده شده در لینک می باشد. در هر صورت، این مقاله بیشتر روی ابعاد بصری عوامل قابل کلیک تمرکز دارد: آیا با نگاهی ساده به صفحات طراحی سایت می توانید عوامل قابل کلیک را تشخیص دهید؟ چگونه یک عامل در صفحات سایت به ما می گوید که چه کاربرد هایی دارد؟ DON NORMAN، بنیان گذار گروه NIELSON NORMAN GROUP این نشانه های قابل درک را به عنوان "نماد هایی از کاربرد عوامل در طراحی وب سایت" توضیح داد. در دنیای آنلاین، مردم قابل کلیک بودن عوامل موجود در طراحی وب سایت را بر اساس آگاهی های پیش زمینه ای که از دنیای آنلاین و وب سایت ها دارند، قضاوت می کنند. کاربران سایت بیشتر به شکل، رنگ و آشنا بودن الگوی به کار رفته در عوامل وب سایت می نگرند تا قابل کلیک بودن و یا نبودن آن ها را اثبات کنند. نشانه های بصری این عوامل با انتظارات اشخاص و یا به عبارت دیگر با الگوهای ذهنی افراد بسیار مطابقت دارد و به آن ها کمک می نماید تا به سرعت آن چه که در وب سایت قابل کلیک می باشد را دریابند.
نشانه های متداول برای هایپرلینک ها، وجود متن آبی می باشد، همانند موردی که در این مقاله نیز به کار برده ایم. دکمه ها نیز، مانند دنیا واقعی، مستطیل بوده و دارای 3 بعد ظاهری می باشند. این موارد در درک قابل کلیک بودن عوامل وب سایت، نشانه های قوی و قدرتمندی محسوب می شوند. در سال های ابتدایی ما توصیه می کردیم که دکمه ها و یا لینک ها در تمامی طراحی سایت ها از این الگوها پیروی کنند.
اما کاربران امروزی، هایپرلینک ها و یا دکمه های موجود در وب سایت ها را به صورت متفاوت مشاهده می کنند. هم چنان که کاربران نشانه های تعاملی متفاوتی را در سایت ها مشاهده می کنند و می خواهند کارایی آن ها را درک نمایند، این نماد های قابل کلیک بودن عوامل طراحی سایت نیز به مرور زمان تکامل می یابند.
به بررسی این موضوع در طراحی سایت های مسطح و ساده می پردازیم: این گرایش یک نوع طراحی رابط کاربری است که تنها روی تصاویر دو بعدی تاکید دارد و نمونه های آن IOS7 و WINDOWS8 می باشد. در این گرایش طراحان سعی می کنند تا سایت های خود را به گونه مینیمالیست و ساده طراحی نمایند. ایده ای که در پس گرایش طراحی مسطح قرار دارد، ساده سازی رابط های کاربری می باشد. در هر صورت اگر در این زمینه بسیار زیاده روی نماییم، تعامل کاربر با رابط های کاربری بسیار سخت می شود. یک مسئله اساسی در طراحی وب سایت های مسطح این می باشد که یکی از قدرتمندترین نشانه ها و سمبل های قابل کلیک بودن عوامل -3 بعدی بودن آن ها_ از میان برداشته شده است.
در این گونه گرایش ها، نشانه هایی که باعث می شود تا کاربر به سادگی دریابد که کدام عامل قابل کلیک است و کدام قابل کلیک نمی باشد، از طراحی سایت حذف می شود و کاربر با ابهامات زیادی رو به رو می شود.

وب سایت Tom’s of Maine: بخش هایی که به رنگ سبز مشخص شده اند (در تصویر بالا) نشان دهنده عوامل قابل کلیک در این سایت می باشند. کاربرانی که خارج از این محدوده ها کلیک نمودند، با اخلال در تجربه کاربری خود مواجه شدند.
واضح ساختن عوامل قابل کلیک در طراحی وب سایت ها.
هیچ گاه نباید این امکان را برای کاربران فراهم سازیم تا تنها بر اساس اشاره گر ماوس مشخص سازند که آیا یک متن و یا یک عامل در یک سایت قابل کلیک می باشد یا خیر. دریافتن اینکه آیا متن رو به رو، یک لینک می باشد یا خیر می تواند تلاش هایی را طلب نماید و مردم نمی خواهند در این مسیر، زمان و تلاش بسیاری را هدر دهند. (اگر تنها یک دستورالعمل کاربردی وجود داشته باشد که هم چنان نیز صدق می کند، به این ترتیب است: هر چه تلاش برای درک عوامل بیشتر باشد، کمتر از آن عوامل استفاده می شود). در ادامه ملاحظاتی را به شما ارائه می داریم که باعث می شود تا تلاش ذهنی کاربران در مواجه با عوامل قابل کلیک بسیار کمتر شود:
لینک های متنی در سایت ها.
- در حالی که رنگ آبی می تواند آشناترین رنگ برای لینک ها باشد، دیگر رنگ ها نیز می توانند در صورتی که سایر عوامل طراحی سایت متمایز باشند، به عنوان لینک شناخته شوند. اگر هیچ دلیل و منطقی برای استفاده از رنگ های دیگر برای لینک های وب سایت خود ندارید، ما توصیه می کنیم تا از رنگ متداول و همیشگی یعنی "آبی" هم چنان استفاده نمایید.
- موقعیت قرارگیری لینک ها در طراحی وب سایت می تواند به شما کمک نماید تا مشخص نمایید که آیا آندرلاین (خط زیر متن) ضروری می باشد یا خیر. منو جستجویابی و لیست ها نیاز به آندرلاین ندارند؛ مخصوصا اگر در پیرامون صفحات سایت قرار داشته باشند، زیرا مکان این موارد به خودی خود نشانگر وجود لینک ها می باشد.
- رنگ انتخابی خود را برای هایپرلینک ها مورد تست و بررسی قرار دهید تا اطمینان حاصل شود که کاربرانی که کورنگی نیز دارند، می توانند آن ها را تشخیص دهند.
- آیتم های که دارای لینک هایی در وب سایت نمی باشند، نباید رنگ هایی مانند عوامل قابل کلیک در وب سایت در بر داشته باشند.
- از متن آبی (یا متن آندرلاین شده) برای آیتم های غیر قابل کلیک در طراحی سایت خود استفاده نکنید.
- هر ظاهری که برای هایپرلینک های سایت خود به کار می برید اشکالی ندارد، تنها اطمینان حاصل کنید که در میان سایر عوامل وب سایت، برجستگی بسیار دارد و بسیار هم چشمگیر می باشد.

وب سایت امنیت بیماران و کیفیت خدمات درمانی یا Patient Safety and Quality Healthcare: خطایی در این سایت وجود دارد که برای کاربران ابهاماتی را نیز به وجود آورده است: تیتر آبی غیر قابل کلیک می باشد. تصاویر قابل کلیک هستند، اما بسیار ساده و بدون لینک به نظر می آیند. دستورالعمل موجود در بالای صفحه، تنها به شما می گوید که چه مواردی را کلیک خواهید کرد.

سایت STARBUCKS: لینک ها در این سایت دیگر آبی نمی باشند. در این وب سایت بسیار آشکار می باشد که هایپرلینک ها به رنگ سبز نمایان شده اند. لیست آیتم ها در قسمت راست صفحه قرار دارند که کاربر را دعوت به کلیک روی آن ها می کند و این واضح بودن عوامل قابل کلیک تنها به مکان ها قرارگیری و فرمت آن ها باز می گردد (زیرا این لینک ها نزدیک ستون مقاله ها قرار دارد و فرمت آن به صورت یک باکس و لیست نقطه ای می باشد).
دکمه ها در طراحی وب سایت ها.
- دکمه ها باید از راه دور نیز واقعا به نظر دکمه بیایند. برای این که چنین عواملی را قابل تشخیص بسازید، آن ها باید دارای نشانه های بصری باشند که به سرعت و به درستی شناسایی شوند. از شکل مستطیل (مخصوصا که دارای حاشیه های برجسته ای باشد) برای دکمه های وب سایت خود استفاده نمایید و حتما حالت سه بعدی بودن دکمه ها را رعایت فرمایید تا راحت تر در معرض دید کاربران سایت قرار بگیرند. عوامل تعاملی در طراحی سایت های مسطح، حتی بدون داشتن افکت هایی مانند سایه و یا گرادینت ها باید قابل کلیک باشند. (در یکی از مطالعات اولیه مان، بعد از این که طراحی سایت را از حالت مسطح به حالت سه بعدی تغییر دادیم، میزان کلیک حدود 416 درصد افزایش یافت. در حالی که افکت ها در این شرایط اندکی کوچک تر شدند، اما به نوبه خود هم چنان چشمگیر بودند).
- در مقابل، نباید عواملی که قابل کلیک نمی باشند را همانند دکمه ها در طراحی سایت خود نمایان کنید. برای مثال، می توانید به تیترهای سایت خود پس زمینه رنگی ارائه دهید که مانند دکمه ها به نظر بیایند، این در حالی است که واقعا این چنین نیستند.
- در صفحات وب سایت تنها روی سلسله مراتب محتواها تمرکز نمایید. نباید از باکس های رنگی متعدد در اندازه های مختلفی در صفحات سایت استفاده کنید. در این شرایط، مردم در انتخاب عوامل قابل کلیک دچار ابهام و سردرگمی می شوند، زیرا همه آیتم ها شبیه یکدیگر می باشند و در رقابت با یکدیگر قرار دارند.

وب سایت TASKRABBIT: دکمه ها در وب سایت ها نباید SKEYMPRPHIC باشند- البته این موضوع به این معنا هم نیست که آن ها باید واقعا دارای ابعاد فیزیکی دکمه ها در دنیای واقعی باشند. این چهار دکمه ای که در این وب سایت وجود دارد بسیار کارآمد می باشند، زیرا حاشیه های واضح و عوامل متنی قابل درکی را در اختیار دارند و هیچ عامل دیگری نیز در رقابت با آن ها قرار ندارد.

وب سایت MENAGERIE CLIMB: آیا باکس نارنجی در این سایت یک دکمه می باشد؟ جواب خیر" است. شکل و برچسب این باکس واقعا شبیه یک دکمه می باشد، در حالی که این طور نیست.

وب سایت GNC: "SHOP BY DEPRTMENT" و "TOOLS $ RESOURCES" به جای این که تیتر طبقه بندی ها به نظر بیایند، شبیه دکمه ها می باشند.
تصاویر و گرافیک ها در طراحی سایت ها.
- اطمینان حاصل کنید که تصاویر کوچک در وب سایت شما وقتی کلیک شوند، بزرگ تر نشان داده می شوند.
- تمامی موارد بصری که مربوط به یکدیگر می باشند را در کنار هم قرار دهید (به طور مثال تصویر، آیکون، متن). انجام این کار می تواند کاربران متوجه سازد که تمامی این موارد در ارتباط با هم می باشند و یک هدف یکسان را در پیش دارند.
- نباید برای تصاویر موجود در وب سایت، دکمه های دعوت به عملی قرار دهید، مگر این که گزینه هایی در داخل عکس به طور آشکاری نمایان شده اند، مانند لیست های نقطه ای از هایپرلینک ها و یا دکمه هایی که دارای برچسب های واضحی می باشند.
سمبل ها و آیکون ها.
- زمانی که از آیکون ها برای لینک ها استفاده می کنید، اطمینان حاصل نمایید که آیکون به طور واضحی قابل تشخیص می باشد. مگر این که یک آیکون قدرتمند و مشابه ای و یا یک آیکونی در اختیار داشته باشید که بسیار استاندارد باشد، در غیر این صورت باید آیکون مورد نظر را با نشانه های بصری مانند برچسب متنی همراه سازید تا قابل کلیک بودن آن مشخص شود.
اگر هیچ نشانه قابل کلیک بودنی برای عوامل وجود نداشته باشد، یک آیکون فلش دار فقط می تواند کاربران را به کلیک کردن دعوت نماید. در هر صورت، این گزینه آخرین روشی است که باید در طراحی سایت های خود از آن استفاده نمایید، زیرا این آیکون های فلش دار به عنوان نشانه بصری مربوط به عوامل قابل کلیک برای کاربران خیلی هم شناخته شده نمی باشند و شاید برای درک کاربران اندکی سخت باشد. اگر تصمیم گرفته اید تا از این گزینه استفاده نمایید، اطمینان حاصل کنید که آیکون فلش دار مورد نظر شما به حدی واضح و شفاف می باشد که می تواند به خوبی هدف مواردی که در بر دارد را مشخص سازد.

وب سایت CNN: آیکون فلش دار استفاده شده در این صفحه نشانگر قابل کلیک بودن عامل مورد نظر می باشد، اگر چه که این سایت دارای گرایش طراحی مسطح می باشد. بدون وجود این آیکون، کاربر ممکن است درک نکند که باید روی باکس های مشکی کلیک نماید.

وب سایت Trader Joe’s: همان طور که انتظار می رود، لیست موجود در زیر ANNOUNCEMENT قابل کلیک می باشند. متن های آبی در این لیست یک نشانه بصری قدرتمندی محسوب می شوند. اما لیستی که در زیر تصویر وجود دارد چه طور؟ آیکون های فلش دار مشابه ای نیز در این لیست مانند لیست بالایی قرار گرفته است، این در حالی است که اصلا قابل کلیک نمی باشند، همین امر باعث می شود تا کاربران در تعامل با این وب سایت سردرگم و گیج شوند.
نتیجه گیری.
باید آیتم های قابل کلیک را در طراحی سایت خود به صورت جذاب و چشمگیر طراحی کنید، به گونه ای که کاربران به راحتی آن ها را شناسایی کنند، به این ترتیب قادر خواهید بود تا کاربران را به کلیک در وب سایت تشویق نمایید. در حالی که می خواهید تا از شیوه های همیشگی برای لینک ها و عوامل قابل کلیک در طراحی سایت های خود دوری گزینید، مراقب باشید تا بیش از حد عمل نکنید و مشکلاتی را در این زمینه به وجود نیاورید.