ما در این مقاله می خواهیم مفاهیم پایه از تایپوگرافی را به شما معرفی می کنیم تا بتوانید به وسیله آن طراحی سایت مفهومی و اثرگذاری را خلق کنید.
تایپوگرافی یک نوع هنر و تکنیک مرتب کردن حروف می باشد، به گونه ای که بر مخاطب خود تاثیر بگذارد. این تکنیک، یکی از تخصص های یک طراح سایت می باشد که فراتر از این است که حروف به صورت واضح و شفاف نشان داده شوند. انتخاب نوع فونت و چگونگی مطابقت یافتن آن با طرح بندی، شبکه، رنگ، نقش، تم طراحی و غیره می تواند طراحی سایت شما را از باقی وب سایت ها متمایز بسازد.
آموزش های تایپوگرافی بسیاری در اطراف شما وجود دارد که می تواند در این زمینه برای تان بسیار کمک کننده باشد. اما یک تایپوگرافی خوب اغلب بستگی به ذهنیت خوب و خلاقانه دارد. زمانی که شما از پایه های تایپوگرافی مطلع باشید و منابعی برای تایپوگرافی را بازدید نمایید تا بهترین فونت ها و تفاوت و شباهت آن ها را دریابید، می توانید موثرترین و خارق العاده ترین طراحی سایت را خلق کنید.
انتخاب فونت
فونت های رایگان بسیار زیبا و شگفت انگیزی وجود دارد که می توانید به صورت آنلاین آن ها را انتخاب کنید. البته این مورد به این معنا نمی باشد که شما فقط مجبور می باشید تا از این آرشیو رایگان به انتخاب فونت بپردازید، بلکه به این معنا است که اگر این چنین فونت هایی را مانند HELVECTICA امتحان کنید، می توانید آشنایی بیشتری با سایر فونت ها داشته باشید.
یک فونت، توسط یک طراح و هنرمند در یک مدت زمان مشخص ساخته می شود که از استعداد هایی که سالیان سال است در حال آموختن آن ها می باشد، استفاده می کند. در ساخت فونت ها، به صورت هنرمندانه و کارشناسانه از طرح و رنگ و شکل متناسبی استفاده می شود و همین امر موجب می شود تا فونت در سراسر دنیا معنای واحد و یکسانی داشته باشد. این گونه فونت های تخصصی معمولا در مجموعه فونت های رایگان یافت نمی شوند.
در این جا معیارهایی برای انتخاب بهترین فونت که متناسب طراحی وب سایت تان باشد را به شما معرفی می کنیم.
1.اندازه
همه فونت ها از نظر اندازه یکسان نمی باشند. برخی از آن ها ضخیم و برخی عریض و برخی ارتفاع زیادی دارند. از این رو انواع فونت ها، فضای خالی متفاوتی از طراحی سایت را مشغول می کنند.
ارتفاع هر کاراکتر در قالب عبارت "X-HEIGHT" شناخته می شود. زمانی که در یک طراحی سایت از انوع مختلف فونت استفاده می کنید، بهتر است دقت داشته باشید که ارتفاع حروف آن ها بسیار مشابه یکدیگر باشد. عرض کاراکتر های موجود در فونت ها نیز با عبارت "SET WIDTH" معرفی می شوند که عرض و بدنه حروف را گسترش می دهند و فضای زیادی را در طراحی سایت اشغال می کنند.
اندازه حروف فونت ها توسط POINT SYSTEM اندازه گیری می شود که استفاده از آن به قرن 18 باز می گردد. هر نقطه یا POINT در این سیستم 1.72 اینچ می باشد. هر 12 نقطه یک PICA می باشد و این مورد یک واحدی است که عرض ستون ها را اندازه گیری می کند. اندازه حروف توسط اینچ، میلیمتر و پیکسل نیز اندازه گیری می شود.
-
فاصله بین خطوط.
فاصله بین خطوط فضای عمودی بین هر خط از نوشته ها را معین می کند. این فاصله، خطوط را به صورت مساوی با فاصله کنار هم قرار می دهد تا کلمات و جملات به راحتی خوانده شوند.
برای اینکه متن اصلی در وب سایت ها و سایر رابط های کاربری به صورت شفاف و راحت خوانده شوند، یک قانون کلی وجود دارد: فاصله بین خطوط نباید بزرگ تر از اندازه واقعی فونت ها باشد.
-
فاصله بین حروف و بین کلمات.
فاصله بین حروف می تواند فضای مابین کاراکترها را مشخص نماید تا یک هارمونی و هماهنگی زیبایی از کلمات را در طراحی وبسایت ها به نمایش بگذارد. برای مثال، زمانی که حرف V می خواهد در کنار حرف A قرار بگیرید، باید لبه بالایی V مطابق با نوک حرف A باشد.
فاصله بین کلمات نیز باعث می شود تا تک تک کلمات فاصله یکسانی با کلمه بعدی خود داشته باشند و به این ترتیب نظم و هماهنگی در سراسر جمله به وجود می آید.
-
اندازه متن اصلی در وب سایت.
این مورد به عرض و یا اندازه کادر متن اصلی در طراحی وب سایت باز می گردد. اگر می خواهید تجربه خواندن متن بسیار عالی را برای کاربران وب سایت خود فراهم کنید، باید به این مورد بسیار توجه کنید.
-
سلسه مراتب و مقیاس
اگر تمامی فونت ها در یک طراحی وب سایت با اندازه یکسانی وجود داشته باشند، کاربر به راحتی نمی تواند تشخیص دهد که کدام مطالب از سایر متن ها مهم تر می باشد. برای اینکه به کاربر وب سایت خود بیشتر کمک کنید و تجربه کاربری بهتر و موثرتری را به او ارائه دهید، باید تیترها را بزرگ تر نشان دهید و سپس عناوین هر فصل را باید نسبت به متن اصلی اندکی با اندازه بیشتری نمایان سازید. به یاد داشته باشید که متن بدنه باید از همه موارد متنی دیگر کوچک تر باشد.
اندزه، تنها راه برای ایجاد نظم و ترتیب در متن وب سایت ها نمی باشد. به یاد داشته باشید که عوامل مهم دیگری مانند رنگ، فاصله و وزن می تواند روی کیفیت تجربه کاربری مخاطبین وب سایت بسیار تاثیر بگذارد.