ساختار های اطلاعاتی نامتناسب طراحی وب سایت ها باعث می شوند تا کاربران در عملکرد خود در سایت شکست بخورند و موجب می شوند تا وب سایت در زمینه های اساسی و مهم کاربردی نتواند رشد کند. برای مشخص کردن دلیل این موضوع، من 10 اشتباهی را در این مقاله مشخص نموده ام که باعث می شوند تا در هر سال یک وب سایت، بیلیون ها دلار خسارت ببیند.
من این گونه اشتباهات در ساختار های اطلاعاتی وب سایت ها را به دو بخش تقسیم نمودم که مربوط به این موضوع می شود که در یک دوره دو روزه، ما روی چه عواملی از ساختار اطلاعاتی تمرکز نموده ایم: ساختار اطلاعاتی در روز اول و جستجویابی در روز دوم. شما باید هر دو مورد را در طراحی سایت های خود رعایت فرمایید، اما به یاد داشته باشید که این دو مورد، کاملا مجزا از هم می باشند: روشی نامحسوسی که یک وب سایت ساخته می شود و یا روش محسوسی که کاربران، ساختار سایت را درک می کنند و مشاهده می نمایند.
اشتباهات ساختاری در طراحی سایت
اگر چه IA خود به تنهایی در رابط کاربری نمایش داده نمی شود، اما تاثیر بسیار زیادی روی تجربه کاربری دارد. همان طور که همه ما مفهوم تجربه کاربری را می دانیم، Ux به تجربه ای گفته می شود که کاربر در مواجه با هر عاملی در طراحی سایت به دست می آورد. در حالی که کاربران ساختار اطلاعاتی وب سایت را نمی بینند، اما آن ها این حس را به دست می آورند که محتوای این سایت تقسیم بندی شده می باشد و به این ترتیب انتظار دارند تا محتواها مطابق با الگوهای ذهنی آن ها در طراحی سایت وجود داشته باشد. متاسفانه، کاربران زمانی که احساس کنند که محتوا و یا عملکرد موجود در طراحی سایت آن چیزی نیست که می خواهند و یا از قبل تجربه کرده اند، به سرعت از سایت خارج می شوند، زیرا این طراحی سایت ساختار، نام گذاری، سازمان یافتگی مناسبی برای محتواهای خود در بر ندارد.
کاربران باید بتوانند در وب سایت شما تا انتهای عملکرد های خود پیش رفته و به هدف های خود دست یابند. این چنین وب سایت هایی هستند که می توانند تجربه کاربری بهینه ای را به کاربران سایت خود رقم بزنند. برای این کار، تمامی بخش های طراحی سایت تان باید در کنار همدیگر کار کنند؛ کیفیت طراحی تعاملی مانند یک زنجیره می باشد که تنها در کنار همدیگر می توانند یک رشته محکم و استوار را به وجود آورند.
بیشتر مشکلات کاربردی طراحی سایت که این روزها مشاهده می کنیم، مانع اجرای عملکرد کاربران وب سایت می شود و هم چنین بیشتر باعث آزار رساندن به کاربران می شود. متاسفانه، هنوز هم طراحی وب سایت های نامتناسب بسیاری موجود می باشد که می توانند سرعت عمل کاربران را کاهش دهند و زمان آن ها را به بطالت بگذرانند و حتی باعث سردرگمی آن ها شوند.
زمانی که کاربران در یک وب سایت به طور کامل شکست بخورند، از وب سایت خارج می شوند. هم چنین اگر طراحی سایت ها برای استفاده ناخوشایند به نظر بیایند نیز نمی توانند کاربرانی را به خود جلب نمایند.
1.عدم وجود ساختار در وب سایت ها.
یکی از قابل توجه ترین مشکلات ساختاری در طراحی سایت ها مربوط به زمانی است که طراحان، وب سایت هایی را خلق می کنند که دارای محتوا و آیتم های زیادی می باشد اما هیچ رده بندی و سازمان یافتگی میان آن ها دیده نمی شود. شاید کاربران وب سایت توسط لینک ها بتوانند در سایت به جستجو بپردازند، اما آن ها هیچ فرصتی برای درک اینکه چه مواردی در این سایت ارائه می شود و یا چه آیتم هایی در این وب سایت وجود دارد، به دست نمی آورند.
این مورد در طراحی سایت های جدید و یا وب سایت های تجارت الکترونیکی بسیار دیده می شود، جایی که هر آیتم (مقاله و محصولات) به عنوان یک واحد جداگانه در نظر گرفته می شود، بدون این که ارتباطی بین آیتم ها وجود داشته باشد. به همین دلیل است که کاربران، این وب سایت ها را به سرعت ترک می کنند.
2.جستجو و ساختار اطلاعاتی در وب سایت ها با هم ادغام نشده اند.
ما مدت ها است که می دانیم کاربران تمایل به جستجو در وب سایت ها را دارند. این امر به این معنا نمی باشد که تنها "جستجو" خواسته و نیاز آن ها می باشد. وارد شدن به یک وب سایت مانند وارد شدن به یک شهر می باشد. خوشبختانه، اگر بخواهید به پاریس بروید شما سعی می کنید تا به این شهر پروازی را ترتیب دهید نه آمستردام. شما انتظار ندارید تا در قدم اول در شهر پاریس نیز وارد رستوران مورد علاقه خود شوید، بلکه باید قدم زده و راه بروید و آن را بیابید. به طور مشابه، کاربران برای یافتن اطلاعات مورد نظر خود، باید در وب سایت به جستجو بپردازند.
البته، جستجویابی مفید در طراحی وب سایت ها تنها در صورتی کار می کند که ساختار به خوبی بتواند اطلاعات موجود را نمایش دهد و با ساختار جستجویابی هماهنگ شود. صفحات SERP یا صفحه نتایج مرورگرها می توانند در این زمینه، نقش بسزایی داشته باشد تا کاربران بتوانند به سایت و ساختار اطلاعاتی که می خواهند دست بیابند. این چنین جستجوهای خارجی مانند گوگل نمی توانند همیشه در این زمینه موفق عمل کنند، زیرا همیشه ساختار اطلاعاتی سایت و یا ابعاد جستجویابی آن را به طور دقیق نمی دانند و نمی توانند کاربر را از عملکرد های موجود در وب سایت به طور کامل آگاه سازد. اما این شما هستید که ساختار اطلاعاتی و جستجویابی سایت خود را می شناسید، از این رو شما باید این موارد را با SERP ها مطابقت دهید.
متاسفانه، جستجو و جستجویابی در وب سایت های زیادی نمی توانند هماهنگ با هم باشند. این مشکل از اشتباه دیگری در طراحی سایت حاصل شده است: طراحی های جستجویابی که دقیقا مکان کنونی کاربر در سایت را مشخص نمی سازد. به عبارت دیگر زمانی که کاربر روی نتیجه جستجوای کلیک می کند، نمی تواند مشخص کند که در کدام بخش از سایت قرار دارد.
- نبود صفحات طبقه بندی شده و اصلی وب سایت.
ما توصیه می کنیم که وب سایت هایی که دارای یک سری طبقه بندی هایی می باشند که هر کدام به صفحه اصلی خود لینک گذاری شده اند، باید نمای کلی از مسیر پیش رو و مکانی که کاربر حضور دارد را ارائه دهند. گاهی اوقات، وب سایت ها نمای کلی و لینک هایی را به کاربران ارائه می دهند که مستقیما آن ها را به صفحات مد نظر می رساند. شاید این امر باعث شود تا شمار صفحات سایت کاهش یابد، اما زمانی که هیچ صفحه ای به عنوان صفحه فرعی وجود نداشته باشد، کاربران می توانند نسبت به حجم سایت دچار سوء تفاهم شده و یا جزئیات مهمی مانند سایر محصولات و یا سرویس ها را نادیده بگیرند.
صفحات طبقه بندی شده هم چنین به سئو سایت و بهینه سازی سایت بسیار کمک می کنند، زیرا زما مهم ترین مکانی است که مردم نام محصول و یا سرویس و یا حتی اطلاعاتی را تایپ می نمایند. این روش باعث می شود تا از ایجاد مشکل شماره 2 که در بالا به توضیح آن پرداختیم، جلوگیری شود. اگر این جستجو ها کاربران را به اهداف خود برساند، مطمئنا تاثیر آن چند برابر خواهد بود.
-
طبقه بندی های افراطی در وب سایت.
برخلاف دنیای واقعی، یکی از مزیت های دنیای آنلاین این می باشد که آیتم ها می توانند در مکان های متعددی حضور داشته باشند. چون وب سایت ها می توانند محصولات و یا دیگر محتواها را در ابعاد های متوع و مختلفی بسته بندی کنند، آن ها می توانند به یافتن محصولات و یا محتوای مورد نظر کاربران بسیار کمک کنند و یا به عبارت دیگر می توانند تا لیست های کوتاهی را در اختیار آن ها قرار دهند که می توانند نیاز های کاربران را برطرف سازند.
تمامی این موار خوب و عالی هستند، اما وجود طبقه بندی های افراطی در وب سایت ها باعث به وجود آمدن مشکل می شود. نه تنها زمان زیادی صرف می شود تا طبقه بندی های مختلف یک وب سایت درک شود، بلکه باعث می شود تا طبقه بندی های ضعیف زیادی و لیست محصولات فراوانی در آن واحد به وجود بیابد که که کاربران را در سردرگم می سازد. از این رو کاربران برای یافتن طبقه بندی های مهم و ارشد باید وقت و تلاش بسیاری را صرف کنند.
با وجود گزینه های طبقه بندی شده فراوان و ابعاد متعدد ساختار اطلاعاتی، کاربران مجبور به فکر کردن بیشتر و بیشتر می شوند و باید موارد بسیار زیادی را به ذهن خود بسپارند. این امر باعث می شود تا لحن گفتاری و نوشتاری برای کاربران وب سایت نیز قابل درک نباشد.
-
وب سایت های کوچک و یا میکرو سایت ها به ندرت با وب سایت اصلی هماهنگ می شوند.
ساخت وب سایت های کوچک و یا میکرو سایت ها از ایام قدیم یکی از ترفند های بازاریابی محسوب می شده است. میکرو وب سایت های اختصاصی می توانند برای راه اندازه و معرفی یک محصول و یا سرویس جدید بسیار عالی عمل کنند. اما به مرور زمان در این زمینه نیز مشکلاتی مشاهده شد.
به یاد داشته باشید که شما باید در ساخت میکرو وب سایت ها بسیار دقت کنید و باید محتوای داخل آن را با وب سایت ها اصلی مطابقت دهید تا هیچ مشکلی پیش نیاید. زمانی که این ارتباط با ساختار اطلاعاتی وب سایت های اصلی برقرار شود، مطمئنا دیگر هیچ مشکلی به وجود نمی آید.
برای مثال ما اغلب میکرو وب سایت ها و یا وب سایت های کوچکی را مشاهده می کنیم که محصولات بخصوصی را نمایش می دهند، اما هیچ اتصالی میان آن ها با وب سایت ها اصلی برای ارائه اطلاعات شرکت و یا تجارت مورد نظر وجود ندارد.
اشتباهاتی در ارتباط با جستجویابی در طراحی وب سایت ها.
6.گزینه های غیر قابل مشاهده جستجویابی.
بدترین اشتباه ممکن می تواند به عدم وجود جستجویابی در طراحی سایت ها مربوط شود، اما نمی خواهم در این باره به بحث بپردازم. به یاد داشته باشید که کاربر اگر نتواند عاملی را در وب سایت شما مشاهده کند، به این معنا می باشد که این آیتم اصلا در طراحی سایت وجود ندارد. شاید جستجویابی پنهان مانند عدم وجود جستجویابی در طراحی سایت ها بسیار نامتناسب و بد باشد.
جستجویابی های غیر قابل مشاهده نباید عملکرد های اساسی در وب سایت را در بر داشته باشند. از این رو تمام تلاش خود را بکنید تا این گونه جستجویابی ها را قابل مشاهده بسازید. در این رابطه به گروه های سنی مخاطبین سایت خود نیز توجه کنید، به طور مثال کودکان دوست دارند تا در صفحه نمایش با ماوس کار کنند تا آن چه که پنهان است را بیابند، اما این موضوع در ارتباط با نوجوانان صدق نمی کند و آن ها این امر را دوست ندارند.
هم چنین شما باید در ساختار جستجویابی خود از بنرهای تبلیغاتی نیز دوری نمایید، زیرا خود جستجویابی بسیار شبیه بنر می باشد و اگر شما در این مورد اغراق کنید، مطمئنا مانند تبلیغات می شود و کاربران سعی در نادیده گرفتن آن ها دارند. تا جایی که می توانید جستجویابی در طراحی سایت خود را آشکار بسازید و یا این که راه رسیدن به آن را برای کاربران هموار کنید.
7.عوامل غیر کنترلی جستجویابی در طراحی وب سایت ها.
به طور معمول این موارد به عواملی مربوط می شود که باعث می شود تا کاربر از وب سایت و هدف اساسی سایت دور شود. به طور مثال زمانی که جستجویابی در وب سایت در حین این که کاربر سعی در یافتن مسیر خود در وب سایت دارد، حرکت کند، تجربه کاربری به آن ها منتقل می شود که بسیار از آن ناراضی می باشند. کاربران وب سایت باید روی این موضوع تمرکز کنند که می خواهند به کجا بروند و باید بدانند که باید چگونه رابط کاربری گرافیکی وب سایت را ارزیابی نمایند.
عواملی مانند pop-up های غیر قابل بسته شدن، عوامل متحرک و غیر قابل متحرک و یا عوامل چرخشی در جستجویابی وب سایت ها می توانند، چنین مشکلاتی را به وجود آورند. مطئن باشید که هیچ کس در مواجه با چنین سایت هایی دوام نمی آورد.
-
جستجویابی غیر پایدار.
جستجویابی باید به کاربران وب سایت کمک کند، نه این که بیشتر آن ها را سردرگم سازد. کاربران باید بتوانند این موضوع را درک کنند و این درک را باید در وب سایت به کار ببندند. متاسفانه، خیلی از وب سایت ها ویژگی های جستجویابی خود را به طور داوم حتی با هر حرکت کاربر در وب سایت تغییر می دهند. گزینه های جستجویابی در این حالت مدام می روند و می آیند و این موضوع، حس عدم کنترل را به کاربر القا می کند.
اگر چه جستجویابی های سراسری یک عامل محبوب در طراحی وب سایت ها نمی باشند، اما حضور آن می تواند نیازهای اساسی را تحقق ببخشد. جستجویابی باید مانند چراغ راهنمایی باشد که کاربر را به مسیری که می خواهد در وب سایت پیش برود، هدایت کند و صفحات و یا مسیرهای قبلی در وب سایت را نیز در اختیار آن ها قرار دهد.
-
وجود تکنیک های متعدد جستجویابی در طراحی وب سایت ها.
سمینار ما روی طراحی جستجویابی در وب سایت ها حدود 25 تکنیک جستجویابی وب سایت را تحت پوشش قرار می دهد. هر تکنیک دارای مزیت ها و مضرات منحصر به فرد خود می باشد، از این رو برای استفاده از آن ها باید به طور کامل با آن ها آشنایی داشت.
یک موضوع بسیار آشکار می باشد: هر تکنیک جستجویابی دارای مزیت عالی در مکان و یا به عبارت دیگر در وب سایت و یا اینترانت مخصوص به خود می باشد. اما، اگر شما از تمامی این تکنیک ها به صورت یکجا در طراحی سایت خود استفاده کنید، نمی توانید از هر کدام مزیت هایی را کسب کنید. بلکه برعکس، بیشتر گمراه می شوید.
به یاد داشته باشید که باید توجه کاربران خود را جلب کنید و کاری کنید که به راحتی به جستجو در وب سایت تان بپردازند.
-
گزینه های منو از پیش ساخته شده.
در گذشته، این اشتباه بسیار بیشتر دیده می شد و امروزه خوشبختانه کمتر در طراحی وب سایت ها دیده می شود. وب سایت های زیادی هم اکنون سعی دارند تا خود به تنهایی برچسب ها و یا دیگر گزینه های جستجویابی را نام گذاری کنند.
این موارد نه تنها باعث گیج شدن کاربران وب سایت می شود، بلکه به جستجو سایت ها نیز آسیب می زند. به یاد داشته باشید که کاربران مواردی که نمی دانند به چه معنا هستند را انتخاب نمی کنند. حتی اگر برای برچسب و یا نام گذاری آیتم های جستجویابی، از هم معنی ها استفاده کنید باعث می شود تا درک و برقراری ارتباط این عبارت با عبارت پیشین، بسیار مشکل شود و همین امر به سئو سایت و بهینه سازی سایت آسیب می زند.
کلمات و عبارت های قدیمی بسیار بهتر می باشند. زمانی که کاربران وب سایت انتخاب های خود را درک کنند، بیشتر سعی درند تا مناسب ترین و صحیح ترین مورد را برگزینند. به طور واضحی در این زمینه صحبت کنید و به سادگی با کاربران سایت خود ارتباط برقرار کنید. اگر کاربران سایت یک آیتم منو را درک نکنند.، کمتر روی آن کلیک می کنند. این که شرکت ها سعی دارند تا نام برچسب ها را بنا بر سلیقه خود تغییر دهند، مشکلات بسیاری در فهم و درک این آیتم ها به وجود می آید. از این رو کاربران به هدف خود دست نمی یابند و سعی دارند تا زودتر از این سایت خارج شوند.