تا به حال چند بار شده است که در وب سایت هایی وارد شده و بازدید کرده اید و تنها تجربه ای که از آن به دست آوردید، خستگی و اذیت شدن بود؟ چه باور کنید و یا خیر، این اتفاق معمولی و رایجی است، مخصوصا زمانی که در طراحی سایت ها، عملکرد های خوب تجربه کاربری نادیده گرفت شود.
اگر شما پروژه طراحی سایتی را آغاز کرده اید و یا در این پروسه مشارکت داده شده اید، بسیار ضروری است تا بدانید که باید از مشکلات رایج تجربه کاربری دوری گزینید، البته اگر می خواهید از دید کاربران و مخاطبین سایت بسیار برجسته دیده شوید. بیایید در این مقاله به چهار دام و تله موجود در تجربه کاربری نگاه بی اندازیم که طراحان وب با آن رو به رو می باشند. ما در این مقاله نشان می دهیم که باید چگونه از آن ها ممانعت به عمل آورید.
فرم ها
فرم ها برای جمع آوری اطلاعات درباره کاربران، مشتریان و مخاطبین بسیار ضروری می باشند. شما نمی توانید آن ها را مجبور به استفاده از این فرم ها کنید؛ اما فرم های به خوبی طراحی شده به گونه ای می باشند که خود مخاطبین و یا کاربران دوست دارند آن ها را پر نمایند. فرم ها باید درباره این که سایت ها به دنبال چه اطلاعاتی می باشند، سوالات اندکی از کاربران بپرسند. یکی از بزرگ ترین مشکلات فرم های آنلاین موقعی است که هیچ دستورالعملی در آن وجود نداشته باشد.
فرمت کردن
زمانی که از افرادی برای دریافت اطلاعات بخصوص سوالاتی را می پرسیم، باید مشخص کنید که دقیقا به دنبال چه چیزی می باشید. اگر شما نیاز به یک فرمت خاص برای برخی موارد دارید مانند تاریخ، زمان و یا هر اطلاعات فرمت بندی شده دیگر، باید یک مثال بیاورید. هیچ چیز سردرگم کننده تر از پر کردن یک فرمی نمی باشد که زمانی که کارتان به اتمام رسید، پیام های خطایی را مشاهده کنید.
کادر بندی های متن.
خیلی زیبا است که طراحان در این زمینه بسیار هوشمندانه پیش بروند و اشاراتی درباره نوع اطلاعاتی که می خواهند از کاربران دریافت نمایند، ارائه دارند، آن ها می توانند این کار را با متن پیش زمینه در فیلد های فرم انجام دهند. در حالی که این روش بسیار راحت می باشد، اما در برخی مواقع در وب سایت ها با متن های پیش زمینه ای در فرم ها برخورد کردم که حتی زمانی که شروع به تایپ کردن می کنید، محو نمی شوند. این مورد واقعا برای هر کاربری مورد منفی محسوب می شود، زیرا در این شرایط کاربران باید اندکی تایپ کردن را توقف کنند، آن متن را انتخاب کرده و حذف کنند و در نهایت دوباره تایپ کردن را از سر بگیرند. حتی ممکن است کاربران در این شرایط پشیمان شوند و تایپ کردن را غیر ضروری بدانند، زیرا وقفه ای در طول پروسه پر کردن فرم شان به وجود آمده است. هر زمان که از یک متن پیش زمینه برای اشاره به اطلاعاتی استفاده می کنید که از کاربران می خواهید دریافت نمایید، اطمینان حاصل کنید که زمانی که کاربران شروع به تایپ کردن می کنند، از بین می رود و محو می شود.
پیام های خطا
هیچ چیز خسته کننده تر از این نمی باشد که تلاش کنید در وب سایت کاری را انجام دهید و با پیام های خطا به گونه ای مواجه شوید که هیچ اطلاعاتی را در بر ندارد و یا اطلاعات کافی وجود ندارد. اگر یک کاربر سایت با یک خطا رو به رو شود، باید حتما توضیحی از اشتباهی که پیش آمده و چگونگی برطرف کردن آن به او ارائه شود. برای مثال، اگر در هنگام ورود به یک وب سایت با بخش نام کاربری و پسوورد مواجه شدید و اگر در هنگام وارد کردن این دو مورد اشتباهی انجام دادید، باید به شما گفته شود که اشتباه در کجاست، مربوط به پسوورد است یا نام کاربری. با توجه به این که لاگین های بسیاری در سایت ها وجود دارد، به راحتی می توانید انواع نام های کاربری و پسوورد ها را دریابید. به طور مثال اگر در هنگام ورود به سایتی با پیام خطایی مواجه شدم که مربوط به نام کاربری و پسوورد می باشد و مرا به خوبی تفهیم کند که آن ها دقیقا با پروسه موجود در طراحی وب سایت مطابقت ندارند و سایت نمی تواند با آن ها سازگار شود، شروع به اصلاح نام کاربری و یا پسوورد خود می نمایم، مانند اضافه کردن 2 حرف بزرگ و یا یک شماره، حرف کوچک و یا یک نقطه و یا حتی یک نشانه.
دیگر مثال در این زمینه به این ترتیب می باشد: اگر پسوورد ها در طول پروسه ثبت نام با هم مطابقت نداشتند، یک پیام خطایی قبل از انتخاب دکمه ارسال باید نشان داده شود. مثال دیگر می تواند به این ترتیب باشد که اگر یک نام کاربری از قبل وارد شده باشد، قبل از اینکه افراد بخواهند ثبت نام خود را تمام و ارسال کنند، نشان داده شود.
هیچ کس موارد تکراری را دوست ندارد، مخصوصا زمانی که دستورالعمل های ضعیفی را دریافت می کنند. اگر برای کاربران ساده بسازید تا اطلاعات مورد نظرتان را در اولین وهله وارد نمایند، شما کاربران بیشتری می یابید که به شما جذب شده اند.
تیترهای جستجویابی بزرگ و ثابت
نمی دانم این مورد مشهور باشد یا خیر اما من بارها آن را مشاهده کردم و در وب سایت های زیادی مواجه شدم. این مسئله به این ترتیب است که یک تیتر بزرگ و تمامی عوامل جستجویابی زمانی که به سمت پایین اسکرول می شود، محتواهای بسیاری را از دید پنهان می سازد. این مورد زمانی که در ارتباط با مخفی شدن بخش هایی باشد که بسیار اهمیت دارد و شما همیشه به آن نیاز دارید، وضع را بدتر می سازد.
مخصوصا در گوشی همراه
شرایط نامناسب و بدتری نیز وجود دارد: زمانی که وب سایت در گوشی های همراه وارد می شود، تیتر بزرگ نیز هم چنان در بالای صفحه سایت ثابت باقی می ماند. این مورد تجربه بسیار افتضاحی است، زیرا بیشتر فضای صفحه نمایش گوشی همراه هوشمند را در بر می گیرد. اگر قرار باشد برخی عوامل جستجویابی مخفی نشده و آشکار باقی بماند، باید تبدیل به آیکون های کوچکی شوند و یا باید در مکانی قرار داشته باشند که سد راه کاربران سایت نباشد.
کنتراست کم
چشمان من خوب می بینند. من طرفدار درک کردن و فهمیدن متن ها و یا آیکون های ذغالی در یک پیش زمینه مشکی نمی باشم. هیچ کس در چنین صفحاتی وارد نمی شود. کنتراست عامل مهمی در طراحی سایت ها می باشد و بسیار حائز اهمیت است.
متن
هر متنی باید به راحتی خوانده شود، به عبارت دیگر باید وزن کافی داشته باشد تا به راحتی خوانده شود. وزن 100 فونت ها هیچ گاه مکانی در وب سایت ها ندارند (مگر در شرایط بخصوص). استفاده از یک فونت بسیار کوچک در گوشی های همراه هم به سادگی مشکل ساز است. در طراحی وب سایت ها باید کنتراست کافی وجود داشته باشد تا چشمان کاربران حروف را تشخیص دهند.
رنگ
برای تمامی عوامل یک وب سایت، باید کنتراست قابل درک میان رنگ ها وجود داشته باشد. هر متنی باید با پیش زمینه ای که در آن قرار می گیرد، کنتراست داشته باشد. این امر می تواند درباره هر لینکی، هر عامل جستجویابی و یا آیکونی صدق نماید. خیلی سخت نیست تا دریابید که به دنبال چه چیزی هستید.
دکمه های دعوت به عمل.
مانند دیگر لینک ها و عوامل جستجویابی، دکمه دعوت به عمل شما باید با کنتراست بالایی در طراحی سایت ارزان نمایان باشد. اگر شما می خواهید تا بازدید کننده وب سایت عکس العملی را نشان دهد، باید آن را برجسته بسازید، باید به راحتی خوانده شود و باید به سرعت بارگیری شده و واضح به نظر برسد. به نظر نمی رسد که سایت های بسیاری دیده باشید که دکمه دعوت به عمل و یا هر عامل دعوت به عمل دیگر خود را از سایر عوامل متمایز نسازد. گاهی اوقات، این مورد اصلا یک دکمه نیست بلکه یک لینک متنی ساده با فضای خالی زیاد در اطراف آن می باشد.
نقاط لمسی در گوشی های همراه
من این مورد را در وب سایت های گوشی همراه زیادی مشاهده نمودم و آن یکی از مواردی خسته کننده ای است که با آن می توان ارتباط یافت. اگر یک دکمه و یا یک لینک برای کلیک کردن داشته باشید، فضای خالی کافی به آن ارائه دهید، به گونه ای که کاربران به صورت اشتباهی وارد بخش دیگری نشوند و مکان دیگری را به صورت اشتباهی لمس نکنند. در گوشی های هوشمند همراه، اطمینان حاصل کنید که هر دکمه و یا لینکی به اندازه کافی از لبه ها و گوشه های صفحه نمایش دور می باشد که به راحتی با انگشت لمس و انتخاب شود.
هر زمانی که یک دکمه بسیار به گوشه ها و لبه های صفحه نمایش نزدیک باشد، برای لمس شدن و تب کردن سخت می شود. اگر شما انگشتان بزرگی داشته باشید، اصلا نمی توانید عکس العملی از خود در این گونه سایت ها نشان دهید. از این رو کاربر مجبور می شود تا بارها و بارها تب کردن را تکرار کند تا بتواند هدف خود را تحقق ببخشد. در نظر گرفتن فضای خالی برای آن عوامل بسیار اهمیت دارد و می تواند از بروز مشکلات و خطاهای بسیار جلوگیری نماید.
نتیجه گیری
این مشکلات رایج تجربه کاربری می توانند به راحتی با اندکی تلاش و تفکر بیشتر حل شوند. اگر می خواهید تا بازدیدکنندگان وب سایت تان از سایت شما استفاده کرده و لذت ببرند، بسیار اهمیت دارد تا این پروسه را راحت و روان بسازیم. اگر شرایطی را فراهم سازید که کاربران عملکرد های تکراری را در طول جستجو در وب سایت تان انجام ندهند، می توانید خستگی و مشکلات بسیاری را کاهش دهید و تجربه کاربری را پدید آورید که از یک وب سایت به خوبی طراحی شده انتظار می رود.